Lösningen på gåtan

DSC_5755

30 år.
Tusentals olika spår.
Ett olöst mordmysterium.
Men så plötsligt …
– Jag tror jag har svaret på gåtan, säger Lars Larsson som i boken Nationens Fiende presenterar en ny hypotes om vem som mördade Olof Palme.

Att lösa ett mordmysterium är som att försöka ta sig ut ur en enorm labyrint samtidigt som man lägger ett pussel med tiotusentals bitar.
Det kräver tålamod, noggrannhet och kreativitet – och det ställer krav på mycket god slutledningsförmåga.
I 30 år har poliser och privatspanare försökt finna den rätta lösningen i den största svenska mordutredningen någonsin. De har kämpat, pusslat, letat – och gått vilse. Gång på gång på gång.

Sista pusselbiten
Ingen har lyckats lägga pusslet färdigt, ingen har kommit ut ur labyrinten med svaret på gåtan.
Men nu skymtar en man där i gångarna intill labyrintens mynning.
Och han har, tror han själv, den sista pusselbiten i sin hand …
– Jag har hittat konkreta ledtrådar till vem som mördade Olof Palme, säger Lars Larsson som under drygt fyra års tid lagt ner stora delar av sin fritid på att utreda ett mord som
sett till komplexitet och mängden material saknar motstycke i den svenska kriminalhistorien.
– Jag har gått igenom motsvarande ungefär tre hyllmeter material. Förhör, polisens tekniska undersökning, fotografier, tidningsartiklar, böcker, forum med mera. Totalt har jag uppskattningsvis arbetat 1500 timmar med mordet, inklusive otaliga besök på bibliotek, stadsarkiv, korrespondens med polisen, radio- och TV-arkiv, och andra uppgiftslämnare.

Ett vittne störde
Lars har grävt djupt, letat länge och vänt på alla pusselbitar om och om igen. Till slut fann han ledtråden som kan den mordgåta, som i snart 30 år gått den svenska polisen förbi.
– Hela tiden var det ett vittne som störde mig och när det gick upp för mig vad jag hade kommit på spåren, kände jag att jag bara måste skriva en bok om mina upptäckter.
Resultatet är en 360 sidor tjock bok som innehåller analyser av förhörsprotokoll, dokument och andra i utredningen redan kända fakta. Men också Lars egen teori om hur mordet faktiskt gick till.
Nationens Fiende är ett gediget verk som lagom till 30-årsdagen den 28 februari lanseras på ett release-party i småländska Nybro, där för övrigt också nyckelvittnet som ledde Lars till lösningen har ett förflutet.

”Palme-turism” i Nybro
”Sture” – som han kallas i boken, bodde i den lilla glasbruksorten under sin barndom och flera av hans förfäder har haft viktiga roller i Nybros samhällsutveckling.
Och vem vet – kanske kan Lars bok locka ”true crime-intresserade” personer som skulle vilja besöka trakten och resa i Stures fotspår …
– Intressant tanke. När jag insåg att han hade sina rötter i Nybro ville jag själv veta mer om honom. Det skulle vara mycket spännande att hitta någon efterlevande i Nybro som kan berätta mer om Sture.

Säker på sin sak
Så hur kan då Lars Larsson vara så säker på att vittnet Sture bär på nyckeln till gåtan?
– Sture fanns bevisligen på platsen när Olof Palme sköts. Han var klädd identiskt med mördaren, han ljuger om vad han gjorde på platsen, och inget annat vittne har sett honom där i den roll han själv anser sig ha haft vid mordet.
– Och viktigast av allt; han har i gränden där mördaren flydde sett något som ingen borde kunnat se.
– Förutom mördaren …

För mer info om boken eller förfrågan om intervju med författaren, kontakta Kostas Foussianis på: 0734-424837 eller resereportern@gmail.com

Kontakta författaren på lars_larsson@outlook.com